Fabrikett vagy tűzifa?

Fabrikett vagy tűzifa?

Fabrikett vagy tűzifa?

 

A tűzifa hagyományos tüzelőanyag, ami különösebb odafigyelést nem igényel, bárhol, bármikor eltüzelhető, ha kellően száraz a környezet. Alkalmazható kerti sütögetéshez, hagyományos kazánban, kandallóban vagy cserépkályhában, csak arra kell odafigyelni, hogy az égéshez mindig legyen elég levegő.

 

A fabrikett egészen másképpen ég, pontosabban izzik. Több levegőt igényel, mint a tűzifa, de ha túl sokat kap, az sem ideális, mert abban az esetben a brikett hirtelen izzik el, ezért elpazaroljuk tüzelőanyagunkat.

 

A fabrikett és a tűzifa közötti választás során több tényezőt is figyelembe kell venni, mint például az égéshő, a hatékonyság, a tárolás és a környezeti hatás. Íme egy összehasonlítás, amely segít eldönteni, melyik felel meg jobban az Ön igényeinek.

Mindenek előtt fontos tudni, hogy a száraz tűzifát kereskedelmi forgalomban nem lehet vásárolni. Ennek legfőbb oka, hogy a kitermeléskor (favágáskor) a tűzifa azonnal értékesítésre kerül, holott hatékony fűtéshez minimum 9-12 hónap száradásra van szüksége az anyagnak.

 

1. Fűtőérték

A brikett fűtőértéke jelentősen magasabb a hagyományos tűzifához képest, vagyis tömeg- ill. térfogategységenként több hőt bocsát ki. Ennek az az oka, hogy a fűrészpor részecskék a gyártás során összenyomódnak, így a brikettek sűrűbb szerkezetű lesznek, nagyon kevés nedvességet tartalmaznak.  A tűzifa hőteljesítménye a fa fajtájától (a keményfák, mint a tölgy és a kőris tovább ég, mint a fenyőfélék) és a nedvességtartalomtól függően változik. A száraz, szárított tűzifa jól ég, ha azonban túl nedves, akkor kevesebb hőt és több füstöt termel.

 

2. Hatékonyság

A brikettek hatékonyabbak alacsonyabb nedvességtartalmuk miatt (általában 10% vagy kevesebb), ami tisztább izzást eredményez, kevesebb hamuval és kevesebb károsanyag-kibocsátással.  A tűzifát legalább 6-12 hónapig megfelelően szárítani kell ahhoz, hogy hatékonyan égjen. A nedves, nem szárított fa nedvességtartalma 30-50% lehet, ami nem hatékony égést és több füstöt eredményez.

 

3. Tárolás, raktározás

A brikettek kevesebb helyet foglalnak el, mivel kompaktabbak és egységesebbek. Könnyebb egymásra rakni és tárolni. A tűzifának több tárolóhelyre van szüksége, és gondoskodnia kell a megfelelő szellőzésről, hogy kiszáradjon. Nem megfelelően tárolva kártevőket is vonzhat.

 

4. Költség

A fabrikettek lehet, hogy egységenként drágábbak, de nagyobb hatékonyságuk azt jelenti, hogy kevesebb brikettre van szüksége ahhoz, hogy ugyanolyan égéshőt érjen el, mint a tűzifával. A tűzifa lehet olcsóbb is, főleg, ha helyben szerzik be, de a költséghatékonyság attól függ, hogy jól van-e kiszárítva. Ha még nedves fát vásárol, hagynia kell egy ideig száradni.

 

5. Környezeti hatás

A fabrikett leggyakrabban fűrészporból és faforgácsokból készülnek, ezért környezetbarátnak tekinthetők, mivel újrahasznosítják a hulladékanyagokat. Kevesebb kibocsátást és kevesebb hamut termelnek fűtéskor. A fenntarthatóan kitermelt tűzifa megújuló erőforrás. A frissen vágott, még nedves fa azonban több szennyező anyagot termelhet égetésekor.

 

6. Kényelem

A brikett könnyen kezelhető, kiszámítható a fogyása, ezalapján a fűtés költsége is, mivel egyenletes hőt termel. Ezzel szemben a tűzifa hagyományosabb élményt nyújt, de szükséges méretre kell vágni az anyagot, ami plusz helyet és energiát igényel.

 

Következtetés:

Válassza a fabrikettet, ha nagyobb hatékonyságot, könnyebb tárolást és tisztább égést szeretne!