Fabrikett vagy tűzifa?
Fabrikett vagy tűzifa?
A tűzifa hagyományos tüzelőanyag, ami különösebb odafigyelést nem igényel,
bárhol, bármikor eltüzelhető, ha kellően száraz a környezet. Alkalmazható kerti
sütögetéshez, hagyományos kazánban, kandallóban vagy cserépkályhában, csak arra
kell odafigyelni, hogy az égéshez mindig legyen elég levegő.
A fabrikett egészen másképpen ég, pontosabban izzik. Több levegőt igényel,
mint a tűzifa, de ha túl sokat kap, az sem ideális, mert abban az esetben a
brikett hirtelen izzik el, ezért elpazaroljuk tüzelőanyagunkat.
A fabrikett és a tűzifa közötti választás során több tényezőt is figyelembe
kell venni, mint például az égéshő, a hatékonyság, a tárolás és a környezeti
hatás. Íme egy összehasonlítás, amely segít eldönteni, melyik felel meg jobban
az Ön igényeinek.
Mindenek előtt fontos tudni, hogy a száraz tűzifát kereskedelmi forgalomban nem
lehet vásárolni. Ennek legfőbb oka, hogy a kitermeléskor (favágáskor) a tűzifa
azonnal értékesítésre kerül, holott hatékony fűtéshez minimum 9-12 hónap
száradásra van szüksége az anyagnak.
1. Fűtőérték
A brikett fűtőértéke jelentősen magasabb a hagyományos tűzifához képest,
vagyis tömeg- ill. térfogategységenként több hőt bocsát ki. Ennek az az oka,
hogy a fűrészpor részecskék a gyártás során összenyomódnak, így a brikettek sűrűbb
szerkezetű lesznek, nagyon kevés nedvességet tartalmaznak. A tűzifa hőteljesítménye a fa fajtájától (a
keményfák, mint a tölgy és a kőris tovább ég, mint a fenyőfélék) és a
nedvességtartalomtól függően változik. A száraz, szárított tűzifa jól ég, ha
azonban túl nedves, akkor kevesebb hőt és több füstöt termel.
2. Hatékonyság
A brikettek hatékonyabbak alacsonyabb nedvességtartalmuk miatt (általában
10% vagy kevesebb), ami tisztább izzást eredményez, kevesebb hamuval és
kevesebb károsanyag-kibocsátással. A tűzifát
legalább 6-12 hónapig megfelelően szárítani kell ahhoz, hogy hatékonyan égjen.
A nedves, nem szárított fa nedvességtartalma 30-50% lehet, ami nem hatékony
égést és több füstöt eredményez.
3. Tárolás, raktározás
A brikettek kevesebb helyet foglalnak el, mivel kompaktabbak és
egységesebbek. Könnyebb egymásra rakni és tárolni. A tűzifának több
tárolóhelyre van szüksége, és gondoskodnia kell a megfelelő szellőzésről, hogy kiszáradjon.
Nem megfelelően tárolva kártevőket is vonzhat.
4. Költség
A fabrikettek lehet, hogy egységenként drágábbak, de nagyobb hatékonyságuk
azt jelenti, hogy kevesebb brikettre van szüksége ahhoz, hogy ugyanolyan égéshőt
érjen el, mint a tűzifával. A tűzifa lehet olcsóbb is, főleg, ha helyben
szerzik be, de a költséghatékonyság attól függ, hogy jól van-e kiszárítva. Ha még
nedves fát vásárol, hagynia kell egy ideig száradni.
5. Környezeti hatás
A fabrikett leggyakrabban fűrészporból és faforgácsokból készülnek, ezért
környezetbarátnak tekinthetők, mivel újrahasznosítják a hulladékanyagokat.
Kevesebb kibocsátást és kevesebb hamut termelnek fűtéskor. A fenntarthatóan
kitermelt tűzifa megújuló erőforrás. A frissen vágott, még nedves fa azonban
több szennyező anyagot termelhet égetésekor.
6. Kényelem
A brikett könnyen kezelhető, kiszámítható a fogyása, ezalapján a fűtés
költsége is, mivel egyenletes hőt termel. Ezzel szemben a tűzifa hagyományosabb
élményt nyújt, de szükséges méretre kell vágni az anyagot, ami plusz helyet és energiát
igényel.
Következtetés:
Válassza a fabrikettet, ha nagyobb hatékonyságot, könnyebb tárolást és
tisztább égést szeretne!